lördag 17 mars 2007

Svenska kolonin Saint Barthélemy är värt ett besök


Den tornar upp sig på håll, denna endast 25 kvadratkilometer stora och starkt kuperade ö. Oavsett om man kommer sjö- eller luftvägen ger Saint Barthélemy den annalkande besökaren ett starkt visuellt intryck. Och det var säkert likadant för den svenska besättning som 1785 anlöpte ön med skeppet Sprengporten. Idag, tvåhundratjugo år senare, stoltserar ön med ett sextiotal restauranger och en rad eleganta hotell.

Huvudort på Saint Barthélemy, eller Saint Bart som ön kallas idag, är Gustavia. Staden är döpt efter den svenske kungen Gustaf III och det svenska arvet återspeglar sig även i gatunamnen, här kan man strosa längs Soldatgatan,
Kungsgatan eller Östra Strandgatan. I Gustavia kan också den som för en dag tröttnat på strandlivet ägna sig åt en rad spännande aktiviteter. Gillar man att dyka är kusten kring Saint Bart perfekt, här finns en rad vrak från olika tidsepoker.
För den mindre ambitiöse rekommenderas en snorkeltur till småöarna Ile Forchue. Här finns ett fascinerande undervattensliv och man kan också hälsa på Ile Forchues enda innevånare – fåren.

På Saint Bart tar man sig bäst fram med jeep. Längs de slingriga vägarna upp i bergen finns många utkikspunkter där man kan stanna till och svalka sig i trädens skugga och blicka ut över det stilla turkosa havet. Som svensk blir man
ofta lite extra trevligt bemött, vilket kan ha sin grund i det dekret som Gustaf III utfärdade på sin tid. Dekretet, som gäller än idag, innebär att innevånarna på Saint Bart slipper inkomstskatt och ”dylika pålagor”. Skattelättnaderna gör också att många besökare lockas till fynd i Gustavias många små exklusiva butiker. Gillar man fina klockor och gott vin är det definitivt värt att avsätta några timmar för shopping. När det kommer till boende finns en rad alternativ beroende på vad man söker. Från öns största hotell, högklassiga Guanahani med drygt 60 rum till mindre designhotell som La Banane och Le Sereno. Ett guldkorn är familjeägda Le Village St Jean, som Familjen Charneau har drivit i tre generationer.
Denna trivsamma samling av bungalows och små fristående villor ligger på toppen av Saint Bart och från poolterrassen har man vidunderlig utsikt över stora delar av ön. Njuta av utsikten kan man också göra från den närbelägna och gemytliga restaurangen La Terrasse.

Avslutningsvis kan man konstatera att det inte är någon överraskning att Saint Bart säregna blandning av orört strandliv och kvalitativt boende lockar till sig en hel del celebriteter. Men det här är så långt från Saint Tropez man kan komma, här sprutas inte champagnen, den njuts med långsamma klunkar och ibland är det precis så man vill att semestern ska vara.


Det här visste du inte om Saint Barthélemy
- 1784 – 1875 Svensk besittning i tropikerna.
- Såldes tillbaka till Frankrike av ekonomiska skäl.
- Du hittar än idag t ex Soldatgatan, Kungsgatan, Nygatan, Östra strandgatan i Gustavia.
- 1995 invigdes ”Place de Piteå”. Piteå är vänort med St Barthélemy och de har ett samarbete.
- 15 augusti varje år är det ”the Piteå day ” på St Bart, då sjunger skolbarnen ”Du gamla du fria” och tågar med svenska fanan. Det är fest på hela ön!
- Le Select heter St Barts mest populära bar. Den har över 50 år på nacken och ligger i hjärtat av Gustavia.

Marius Stackelborough och Jean Magras och tidigare borgmästaren Daniel Blanchard heter några av öns mest populära invånare. De har samtliga fått utmärkelsen Nordstjärneorden för sitt arbete.

Hur tar du dig till Saint Barthélemy:
Flyg: Air France och KLM flyger till St Martin flera gånger i veckan
Tips på hotell med vettiga priser: Village St Jean, Le Tropical, Emeraude plage
Tips på hotell av allra bästa slag: Eden Roc, Ile de France, Le Guanahani, Le Sereno
Öns bästa restauranger: Mayas i Public, Do Brazil, Shell Beach, Le Rivage (för söndagslunch)

Shopping:
Juveler, klockor, kameror och parfym till skattefria priser.
Vin - från öns vinkällarbutiker.
Rom - årgångslagrad västindisk dito.
Mode - strandmode som ingen annanstans.
Mer information om ön
- www.stbarthsallskapet.com
Svenska St Barthsällskapet har stor kunskap om ön och arbetar för spridning av kunskap om den svenska epoken i Västindien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar