onsdag 12 september 2007

Undersköna Gramercy Park Hotel - New York

Ta en billig resa till New York och checka in på detta väldesignade hotell. Här är en kort beskrivning av hotellets historia från HOOM.se.

"Ian Schrager är antagligen en av de intressantaste personerna på den internationella hotellscenen just nu. Hans väg till kändisskap inleddes när han tillsammans med partnern Steve Rubell öppnade den legendariska klubben Studio 54 i New York, i slutet av sjuttiotalet. I slutet av åttiotalet gjorde paret Schrager och Rubell storstilad comeback när de kastade sig in i hotellbranschen. Deras första hotell, Morgans, står fortfarande kvar och har fått många efterföljare. Idag räknas Morgans som det briljanta koncept som kom att bli förebild till de minimalistiska butikshotell som dykt upp världen över. Och när Ian Schrager bestämde sig för att göra om ett av Manhattans riktigt klassiska hotell rörde mycket av uppmärksamheten hans val av renoveringsprojekt. Under sina glansdagar drog nämligen the Gramercy, som hotellet heter, till sig en trogen krets av skådespelare, konstnärer och sportstjärnor. Hit till 21:a gatan/Lexington Avenue vallfärdade amerikansk films mest ikoniska gestalter och legenden Humphrey Bogart gifte sig med sin första fru på taket.

Men det var länge sedan historia skrevs på the Gramercy Park Hotel och när Schrager köpte stället hade atmosfären gått från glamorös till nergången. Hotellet är beläget i ett av New Yorks exklusivaste områden och du måste antingen vara bosatt i kvarteret eller gäst på hotellet för att få tillgång till den privata parken. Det är föga förvånande att förvandlingen av klassiska the Gramercy orsakade mycket rabalder eftersom Schragers hotellinteriörer ofta är komponerade av den excentriska parisiska inredningsdesignern, Philippe Starck. Både The Sanderson och St Martin¹s Lane i London är fulla av bisarra silverfärgade möbler och lila sammet. Den här gången tog dock Schrager det aningen mer säkra före det osäkra och bytte ut Starck mot sin gamla vän Julian Schnabel. Resultatet blev ändå extravagant, men med en mer harmonisk färgskala. Schrager och Schnabel valde att bevara hotellets gamla öppna spisar och resten av inredningen är ett hopkok av röd sammet, antikviteter och moderna möbler. Vad de har skapat tillsammans är en designupplevelse som är väldigt svår att beskriva. Ena stunden känns det som att vara på besök hos någon rik pensionär i kvarteret, men konstverk signerade Richard Prince, Andy Warhol och Michael Basquiat för tankarna till ett galleri.

Hysterin kring de två hotellbarerna the Rose Bar och the Jade Bar har inte lugnat ner sig och där minglar gärna det vackra folket på fredagskvällar. Men stället är också en stor succé bland alla de människor på resande fot som drömmer om att spendera några nätter i Schragers värld."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar