onsdag 10 oktober 2007

Jag har aldrig varit på Curaçao...


...men nu längtar jag dit. En god vän skickade en statusrapport som innefattade allt som jag INTE ville läsa. Vädret var bra, dykningen sagolik, maten ljuvlig och alla människor var sååååååå trevliga. Grrrrrrr!

Han skickade med en bild och skrev, "...här gick jag och Mia en morgonpromenad innan vi åt av den stora frukostbuffén på hotellet...". Jag erkänner att jag är avundsjuk men det är bara för att jag blir påmind om annat än den här vackra trevliga hösten som vi har här hemma.

Här kommer lite info om Nederländska Antillerna:
Curaçao är huvudön och huvudstaden heter Willemstad. Curaçao ligger norr om Venezuela i Karibiska havet vid position 12° 11´ N, 68° 59´ V. Ön är 444 km² stor och har knappt 150.000 invånare. Grannöarna Bonaire och Sint Maarten är även de del av Nederländska Antillerna. Från tid till annan förkommer omröstningar huruvida öarna skall bli självständiga från Nederländerna eller fristående från Nederländska Antillerna så som Aruba.

Historia: Ön har varit bebodd sedan 600-talet f.Kr då fiskare och jordbrukare från Arowakstammen kom från Sydamerika. Förste europé på ön var Alonso de Ojeda som upptäckte ön år 1499 då han var i behov av att bunkra vatten. Ursprungsbefolkningen användes som slavar på andra spanska öar i Karibien. År 1634 intogs ön av Nederländerna under befäl av Johan van Walbeeck med syfte att tillgodose hemlandet med salt till sillindustrin efter det att Spanien och Portugal blockerat tillgången på denna råvara. Efter freden i Münster 1648 (Westfaliska freden) efter det 80-åriga kriget mellan Spanien och Portugal på ena sidan och Nederländaran å den andra, utveckades Curaçao till en frihandelzon. 1713 blev ön under en kort tid besatt av den franske sjörövaren Jaques Cassard. Under Nederländska Västindiska Kompaniet blev Curaçao centrum för slavhandel i området under 1600-talet och fram till slavupproret 1795 leddes av Tula och Karpata som sedermera dömdes till hängning. 1800 ockuperades Curaçao av England men blev fördrivna 1803 av lokalbefolkningen. 1807 kom engelsmännen tillbaka och 1816 blev Curaçao åter i Nederländsk besitning. Slaveriet avskaffandes 1863 under Vilhelm III regeringstid.
Curaçao kommer från det portugisiska ordet coraçao som betyder hjärta och syftar på öns centrala läge geografiskt. Ord som kan härledas från Curaçao är spanskans Corsario avlönad pirat i främmande makts tjänst för att kapa "spanskt" guld från galeonerna mellan Amerika och Spanien. Dessa kapare hade ofta Curaçao som bas. Omkring 1930 fick Curaçao ett uppsving med anläggandet av Shells raffinaderi som hade stor stragegisk betydelse för tillverkning av flygbränsle under andra världskriget. 1959 blev Nederländska Antillerna en sjävstyrande provins med Holländska kronan som överhuvud. 1960-talet var starten för turismen på ön.

Nu längtar jag ännu mer!


Källa: Wikipedia

1 kommentar:

  1. Curaco är gott att ha i drinken, med is till! ;-)

    SvaraRadera