lördag 27 oktober 2007

Om att resa - all alone


Det bästa med att resa själv är friheten improvisera och att man tvingas utsätta sin sociala kompetens på prov. Man blir helt enkelt tvungen att ta kontakt i olika situationer för att driva resandet framåt. Något som är märkligt är att man som ensam ofta uppfattas som i ett "socialt underläge". Denna uppfattning gör att man blir inbjuden och omhändertagen av medmänniskor i andra länder. Man bjuds in i deras "flock"...

När man väljer länder att resa till är en tumregel generellt att länder som är vana vid turism ofta är lämpligare att resa ensam i än de som inte är det. Men i slutänden är det förstås kulturen och det aktuella säkerhetsläget som är det viktigaste. Det kan vara helt problemfritt att resa som ensam kille i vissa länder, medan det tyvärr kan vara helt omöjligt för ensamma kvinnor av kulturella eller religösa anledningar.

För att bygga "broar" och visa ett gott uppsåt så ska man alltid försöka plugga in några ord och fraser på det lokala språket. Det här är något som kan öppna många dörrar. Man bör också vara insatt i kulturen i landet. Är det okej att gå med bara axlar eller shorts? Kan man prata öppet om sin uppfattning i känsliga frågor? Hur är kvinnosynen?

För att göra livet enklare så brukar jag alltid ha med mig några bra böcker och en mp3-spelare med min favoritmusik. Perfekt att plocka fram när man vill förstärka en upplevelse eller döda tid på ett flyg. Böcker kan man byta med andra resande vilket ofta är bdeå smidigt och populärt.

För tjejer som vill resa ensamma rekommenderar jag: Malaysia, Thailand, Maldiverna, Seychellerna och Costa Rica.

Och det viktigaste: lämna "kontoret" d v s mobil och dator hemma. Du ska vara LEDIG!

3 kommentarer:

  1. Jag gillar din reseblogg. Matnyttig är den. Tack. Kram Lena :)

    SvaraRadera
  2. Han spelar hockey med HC Vita Hästen :-)

    SvaraRadera
  3. Haha, jasså en favorit!? Det var inte illa pinkat för att vara en avdankad norrlänning ;)

    SvaraRadera